7 d’oct. 2007

Vargas Llosa i el vel.


D'en Vargas Llosa vaig llegir fa temps "La ciudad y los perros", un llibre del qual ja no guardo quasi cap record però que en aquell temps em va agradar. En canvi des de que escriu a El Pais, i en fa d'anys, no he aconseguit pair quasi bé cap dels seus articles d'opinió.

He fet l'esforç de no pensar que era ell qui escrivia però no ha hagut manera, el suposat aliment intel·lectual ha resultat indigest. Fa uns 12 anys que algú molt proper a Opinió del Pais (ha escrit alguna cosa) em deia que aquell departament estava ofegat sota les pautes de Hermann Tersch i la influència d'individus com Vargas Llosa. Malgrat que Polanco, per raons que no venen al cas, ja va expulsar a Tersch, el problema persisteix.

No se qui es el cap, per dir-ho d'alguna manera, de la línia d'opinió de El Pais, però segueix sent algú que permet a individus com el Vargas Llosa escriure veritables bajanades.

Avui l'he llegit a El Pais de diumenge en un article que ell titula "El velo no es el velo", no el reproduiré per no tenir problemes amb els drets "intel·lectuals" i ser víctima propiciatòria d'aquest caos que impera a hores d'ara a alta mar. A mi no em passarà com a Escargot, perquè no soc tan fi amb la ploma, però veient com es posa el pati és millor anar amb compte.

El cas és que em fa una mica de mandra fer l'autopsia a l'escrit del Llosa, i això que no ens ho posa dificil, però faré un esforç i anotaré algunes observacions que poden donar a pensar que aquest senyor no és més que un altra manipulador.

Vargas Llosa està disgustat perquè la Generalitat ara per ara ha prioritzat en la educació de la Shaima abans que en els prejudicis dels adults. Es a dir que és realment cert allò de que el pitjor en la vida dels nanos sempre bé de les paranoies dels adults. El Vargas fa referència a les lleis que hi ha a França i a Regne Unit, de les quals val a dir que tampoc van a misa, però que en qualsevol cas no només regulen l'ús del vel islàmic, com diu el maldestre Llosa (deixeu-me pensar bé), sinó de qualsevol faramalla religiosa.

Diu que aquest fet obre perillosament les portes del "multiculturalisme" a l'escola, entenen com a tal a una mena de respecte per altres cultures que fa que la nostra civilització, que és la més "evolucionada" (cosa indiscutible per a ell), s'ensorri irremisiblement. El "multiculturalisme" sorprenentment per a ell és quelcom horrible, estúpid i perillós que amaga la fi de la "excelsa civilització occidental".

Això si, hi ha un moment que en el seu article diu que "no es tan sencillo", i jo li diria que efectivament no ho és tan com ell ho planteja, ni de bon troç, és molt més complicat encara, i el seu anàlisi és un exercici de deixadesa o potser, qui sap, de frau intel·lectual molt groller.

És bo que defensi un estat laic que a Espanya es veu repetidament atacat, i de forma més greu, per l'esglèsia catòlica i els seus auxiliars, però aquest és el problema, cal estar a les dures i les madures. I ell només és capfica i obsesiona en el "xoc de civilitzacions", sense donar (això si que no) un remei pràctic que ens expliqui que carat és el que ell faria en el cas de la Shaima; deixar-la sense escola? Ell, Vargas Llosa, que és el gran defensor de la cultura superior deixaria a una nena de 8 anys sense escola per un mocador?

Llavors fa comparacions increibles, i a banda de dir-nos que acceptar el vel a les escoles és una "cabecera de playa" de no se quin perill horrible que destruirà la nostra civilització superior, equipara permetre que una nena vagi amb hiyab a l'escola amb que es facin piscines separades per homes i dones, matrimonis negociats, ablacions...

Sis plau, una nena amb hiyab dins l'escola té més oportunitats d'integrar-se que exclosa del sistema educatiu!! No cal ser un cervell per entendre això. Jo que estic a favor del laicisme sense cap dubte no puc més que inquietarme quan llegeix-ho a personatges que utilitzen criteris diferents segons el que els hi convé. Probablement la millor solució sigui la francesa si, perquè posa límits a totes bandes, però és de mala fe no subratllar aquest aspecte. I en qualsevol cas per a mi la millor solució és demostrar tolerància als nens i nenes, ensenyar que els adults no som uns energúmens incapaços de lidiar amb mocadors a les escoles de primària.

Els possicionaments cristians a favor de la Religió obligatòria, manipulacions com les de Vargas Llosa i les pressions de sector islàmics radicals son les que posen en perill el laicisme, no el multiculturalisme i la capacitat de no mirar-se estupidament el melic continuament, no la tolerància i la capacitat de permetre que els nens pateixin el menys possible la nostra estupidesa.

article de Vargas Llosa
us poso l'enllaç a l'article però segons el funcionament
del diari aquest enllaç pot trencar-se