18 de gen. 2009

Banderes cremades i 400 infants morts sota les bombes


[En relació a l'article escrit per Joan B. Culla i Clarà al El Pais divendres 16/01/2009; “Por Gaza vale todo”]

Aquest escrit no és un escrit de reflexió sobre el drama del Congo, Afganistan, la repressió a Cuba o Guantánamo. Ho dic per apartar del mig arguments estúpids que pretenen fer de cortina de fum davant de la realitat que es viu en el cas concret de Gaza. J.B. Culla es pregunta perquè no hi ha qui és manifesta amb la mateixa passió contra el que passa al Congo, o anant més enllà, contra els coets llençats per Hamas damunt la població civil israeliana, però hi ha dues respostes senzilles a aquesta simulada sensibilitat:

  • La primera és que no hi ha constància de que ell hagi convocat cap mobilització per denunciar el que passa al Congo ni de que s'hagi preocupat fins ara d'aquesta qüestió ni de cap altra similar. Per tant no queda maco mencionar altres víctimes que han estat ignorades només quan es produeixen expressions que no l'hi agraden. Això és instrumentalitzar el patiment i es propi de gent sense gaires escrúpols.

  • I la segona és que cal dir que una manifestació contra el llançament de coets, per ser equitatius, tindria que combinar-se amb una petició de desmuntar el bloqueig il·legal i criminal sostingut per Israel contra el milió i mig de persones que hi ha a Gaza. Jo m'hi apuntaria, i de camí ens lliuraríem dels simpatitzants de Hamas. Tampoc em consta que l'hagi convocat mai.

Cadascú té les seves sensibilitats i és legitim que es bellugui d'acord amb elles, el que no té sentit és que qui no es mou per res de res desperti només amb la intenció d'ofegar les preocupacions dels altres. La legitimitat en la petició d'equitat en les reaccions popular a problemes com la guerra d'Irak o la de Gaza només la pot tenir qui demostra equilibri en les crítiques i sensibilitat davant dels conflictes injustos, i aquest no és el cas del columnista del que parlo. Penso que no te cap sensibilitat de cap mena i només avoca tinta quan es defensa a una població que per la raó que sigui menysprea de forma incomprensible.

Tindria que ser acusat de connivència o col·laboració amb els crims de guerra que està cometent l'estat israelià a Gaza? Jo crec que no, sis plau. No cal que adoptem plantejaments extrems i exagerats. S'expressa lliurement i te tot el dret de fer-ho, però si cal dir que la seva talla moral és inexistent, perquè dona més importància a un grapat de banderes cremades, a una pistola borrosa o a determinades expressions desafortunades, que a una pluja de bombes cluster o de fosfor damunt de població civil, que a 400 infants morts o a l'atac contra escoles de Nacions Unides, i que em perdonin però jo crec que mai s'ha de perdre el sentit comú ni l'ordre d'importància de les coses. Val més vessar tinta per un infant assassinat que per una bandera cremada.

Hi ha comparacions que a més a més augmenten la impostura moral. Hamas no és ETA, l'estat israelià no és l'estat espanyol, Olmert no és Ibarretxe ni Zapatero. No dic que sigui millor una cosa que l'altra, només dic que no es poden fer paral·lelismes tant matussers, i que ho faci un historiador com ell és alarmant perquè desacredita al ram i al món acadèmic. Totes les violències son terribles i abominables i cada vida d'un ciutadà israelià o palestí és infinita, però tampoc cal oblidar qui té el poder i el segueix tenint ara per ara en aquest conflicte, i qui podria cercar millor el camí cap a la solució, no és possible oblidar la desproporció del que està passant. Hamas és un partit que va ser acceptat en un procés electoral i el va guanyar, no ho oblidem, o millor dit, no ho oblidi senyor Culla. És terrorista? Probablement si, però i l'estat israelià? ho és o no ho és? Valdria la pena debatre-ho i no quedar-se atrinxerat en les llistes de la Unió Europea o en la llista de participants d'Eurovisión. Hamas és horrible senyor Culla però l'estat israelià també i ara mateix hi ha 400 nens morts que mereixen amb prioritat la seva preocupació i sensibilitat.

Senyor Culla, el proper dia que vostè organitzi o convoqui una manifestació contra les lapidacions a Iran o contra el conflicte del Congo, jo hi vindré, però no faci com el gos de l'hortolà que no deixa fer ni fa, permeti que la gent a la que encara li queda alguna sensibilitat contra la guerra es manifesti i mantingui una certa integritat. No ens vulgui arrossegar a tots cap la desintegració moral i intel·lectual.2 comentaris:

Anònim ha dit...

Saps on trobr l'artocle al que fas referència??? Voldria llegir-ho... és que altre dia també va sortir la Rahola plorant que ho estava passant fatal ja que esta rebent amenaces pel tema del seu posicionament en el conflicte a Gaza.

Gràcies!!!

Anònim ha dit...

http://www.elpais.com/articulo/cataluna/Gaza/vale/todo/elpepuespcat/20090116elpcat_5/Tes

de moment es troba a l'enllaç aquest