2 de nov. 2007

9/11 Frivolitats dels mitjans servils.


Encara que en termes de blog estic de vacances no he pogut evitar de penjar aquest post en veure una notícia "simpàtica" publicada a El Pais digital titulada "Las teorías conspirativas de la historia se ponen al día".

En aquest cas la falòrnia consisteix en comparar idees com la de que Paul Mc Cartney és mort, o la de que una raça de llangardaixos domina la terra, amb coses molt més transcendentals, como el gran dubte existent envers el que va passar l'11 de setembre a EEUU.

El Pais es fa resó de la "notícia" publicada per Wired, revista tecnològica que fa front a la realitat des d'aquesta fantàstica part de la nostra vida, la dels enginys màgics que ens fan creure que vivim una època daurada.

El fet es que no deixa de ser una manera de dir que aquells que encara contemplen com a factible la possibilitat de que el departament d'estat nord-americà, o membres d'aquest organ, estiguin darrera del 11-S, son una colla de babaus d'un caire similar als que deien que la fi del món esdevindrà el 2060, o del nivell dels que creuen en uns llangardaixos dominadors del món.

En contrast aquesta tarda navegaba i llegia una web http://www.ae911truth.org/ en la qual 208 arquitectes i enginyers professionals, identificats i amb currículums penjats a la pàgina, recolzen la exigència d'una veritable investigació del 11-S perquè no veuen clar el que va passar aquell dia. No diuen que el govern d'EEUU està darrera dels horribles atemptats, però demostren la existència d'una allargada ombra que impedeix fins i tot afirmar el contrari.

Sorprèn veure com el periodisme sovint es converteix en una activitat de distracció sense gaires exigències en termes de rigor. Dir que aquestes son les 10 millors conspiracions, desplegar una llista i acte seguit posar en segona posició la que diu que el govern d'EEUU estava darrera del 11-S no és periodisme, és manipulació i frivolitat. Bàsicament perquè malauradament encara no podem dir que això no sigui veritat, i sobretot perquè el propi estat d'EEUU s'encarrega de fer difícil la feina d'aclarir que va passar.

Que uns llangardaixos governin el món a mi personalment m'importa molt poc, el problema es que ja siguin llangardaixos o siguin homo sapiens sapiens ho fan fatal. Que l'arribada a la Lluna hagi estat un muntatge televisiu tampoc em fa ballar el cap, ja estic acostumat a constants casos de doping i a fi de comptes arribar a La Lluna no ens ha solucionat res encara.

Que la princesa Diana fos assassinada, tampoc m'encaparra, tot i que no és cap teoria conspirativa tan eixelebrada tenint en compte la llarga llista d'assassinats estranys entre els quals trobem a John Lennon o a Olof Palme, i d'altres personatges tan o més emprenyadors per l'establishment.

Si els jueus controlen Wall Street o la Cienciologia Hollywood, és una altra rucada. Wall Street se'l poden fotre a on els hi càpiga millor aquells qui vulguin controlar-lo, i amb Hollywood passa el mateix. El problema d'aquestes dues institucions no rau en si la controlen els jueus, cristians, animistes, musulmans o cienciòlegs, de fet el problema aqui rau en que les entitats en si mateixes no valen la pena.

Si McCartney està mort que més dona? Tindrà que ser ell qui se'n preocupi de saber si és mort o no, i de quina part d'ell és la que està morta. Etcétera i etcétera.

Però compte, perquè si el SIDA fou creat per l'home si que és quelcom que ens té que preocupar i que no se fins a quin punt tenim clar que no va ser així. I no em sembla una teoría digne d'entreteniment, sino més aviat preocupant. és exactament el mateix que em passa amb l'11-S. Fa quatre dies que va passar i ha servit per justificar una política interna i externa nefasta que ja estava concebuda a priori, i per si fos poc ofereix un munt de forats negres.

Voler integrar certs problemes en l'àmbit de l'anècdota tan ràpid és sospitós. Només pot ser anecdòtic allò que ja està resolt i si es cert que ho està és pot fer feina pedagògica citant les fonts que demostren que l'enigma està aclarit.

Francament, si es tracta de ser cínics, jo preferiria fer una llista de teories descabellades generades desde governs occidentals importants que, tot i que tampoc faran riure ni resulten divertides, poden fer que la llista de Wired ens la mirem d'un altra manera.

Sense anar molt lluny n'hi ha dues a la cantonada que poden obrir la llista i que si que estan verificades; la de les armes de destrucció massiva a Iraq, i la de l'autoria d'ETA l'11-M a Madrid.

3 comentaris:

Dessmond ha dit...

Sembla cada vegada més que el referent del periodisme sigui la Senyoreta Pepis. Disfressat de progre, però. Ara, Senyoreta Pepis a tots els efectes.

anton ha dit...

Estic molt d'acord en general amb el teu article. Només volia dir que el tema de la Lluna, si bé no té una trascendència comparable a l'engany de l'11-S, és un cas força interessant pels que intentem despertar els ciutadans en els temes importants. Els llibres de text de les escoles avui dia diuen que vam arribar a la Lluna el 1969, i així ho afirmen tots els experts, universitats i canals oficials... Però hi ha molts factors que fan pensar que és un farol en el context de la Guerra Freda. Si es demostrés d'alguna manera clara (en un futur proper) que ho va ser, seria més fàcil que la gent obrís els ulls, que tothom entengués que ens poden manipular de mil maneres, etc. Per tant, tot i no ser de tanta rellevància, la resolució dels misteris sobre les missions Apol.lo podria ésser molt útil per altres causes com l'11-S, l'esgotament dels recursos energètics (que és inseparable de l'anterior) o el decreixement (tb inseparable de l'anterior). Potser sóc massa optimista però vaja.

Anònim ha dit...

Tens raó. Tot i que en un cas estaríem parlant d'alta traïció amb el resultat de mort per a centenars de persones i en l'altra d'una manipulació incruenta. En qualsevol cas crec que és cert que el rerefons d'una distorsió enllaça amb l'altra.