17 d’oct. 2009

12 d'octubre; Colom va cridar Terra!!!

El “Día de la Hispanidad” d'aquest any va quedar enrere no fa gaire i tot i que és un clàssic i hom s'avorreix de fer-hi pestes cada any penso que val la pena insistir, sobretot perquè és una diada que està arrelada en sectors que diuen ser progressistes. Què és celebra? La Conquesta d'Amèrica, la unitat d'Espanya, la grandesa d'Espanya, la Hispanidad? Cal que reculem i ens posem a l'any 1492, aquell divendres 12 d'octubre, i pensem en com era la realitat i fins i tot l'imaginari.

En primer lloc Espanya no existia, i el concepte d'hispanitat tampoc. Havia una Monarquia Hispànica que aglutinava diferents regnes, en els quals poc més endavant, i durant molts anys, amb la arribada dels Àustria, hi entrarien a més a més del Nàpols conquerit pel “Gran Capitan” en temps de Ferran II, Flandes, Milanesat, Alemanya, Àustria, Hongria, Franc Comptat... una munió de territoris europeus amb estatuts diferents que no va comportar cap procés de unificació identitari mai. No va ser fins el Conde Duque de Olivares, cap al segle XVII, quan s'inicia el procés forçat i violent de creació d'Espanya amb la Unión de Armas, quan Castella està arruïnada per les guerres estúpides dels Àustria, majors i menors, i cal cercar finançament per continuar-les.

Veiem que d'això de la Hispanidad, el 12 d'octubre, res de res. En realitat els Reis Catòlics inicien dos processos; un el de sotmetiment de les noves terres nomenades Amèrica i extermini de quasi tota la població que hi troben, robatori de terres i altres, i dos el de la creació d'un imperi predominantment europeu que carrega a l'esquena sobretot Castella, però que afavoreix a altres, i que es caracteritza per no tenir cap identitat nacional específica i per tenir una vocació unicista absolutista i catòlica irracional.

Vist que no es pot entendre que es celebra (ja parlarem de l'11 de setembre, no patiu) llavors el que resulta esgarrifós és que hi hagi qui estigui entusiasmat en desvetllar que Colom era català. Bé, no estic en contra del treball d'investigació d'Estelle Irizarry i si Colom era aragonès o català dons una creu més que tindrem que dur al damunt, però el que m'aterra es que hi hagi personatges com aquest senyor Jordi Bilbeny, de l'Institut Nova Història, que persegueixen la idea de que la Conquesta d'Amèrica va ser una cosa catalana com si això tingués que dur a la cosa nacionalista prestigi, enlloc de vergonya.

El cas és que, quines coses tenen les nacions, el seu muntatge i posta en escena! Invencions i imbecil·litat! Un conjunt explosiu.